Потърси спешна психологическа помощ Паник бутон

info@azmoga.bg +359 894 889 997

Седем милиарда вариации на истината

СЕДЕМ МИЛИАРДА ВАРИАЦИИ НА ИСТИНАТА

Забелязали ли сте, че в много случаи сме си мислили за дадена ситуация или проблем едно нещо, а то се оказвало корено различно от това, което ние сме възприели за истина.

Често става така, защото в главата на всеки човек има поредици от спомени, които предизвикват съответна поредица от асоциации, като за абсолютно един и същ обект може да има безброй различни гледни точки, които всъщност са резултат от абсолютно различния и уникален начин, по който всеки разбира (сглобява) света в главата си. Нашето разбиране за света зависи от начините по които си спомняме и асоциираме. Въз основа на спомените и подредбата на асоциациите се взима избор (решение) как вие и вашата памет да разбирате този обект или субект…. ще ви дам пример с познатия казус с чашата с вода, която е пълна до средата. Според една част от хората, която е с паметови асоциации с позитивен характер, ще виждат, че чашата е пълна до половина,което е вярно, а други пък ще виждат чашата празна на половина, което също е вярно, но разликата е, че при тях мисловно паметните асоциации работят в негативния спектър. Точно така се получва едновременно истината да се раздвоява и да важи и за двете страни. Обективната истина е, че чашата е пълна с вода до средата, но отношението, което ние придаваме на тази истина я прави различна.

Всичко това раздвояване на истината важи за абсолютно всичко в живота ни, тоест начина, по който гледаме на истината определя нашия начин на реакция и избор. А начина по който избираме, как да гледаме на истината зависи от нашата настройка към живота. Настройката на живота се формира въз основа на нещата, които избирате да си спомните.Вашето внимание насочва мислите и те се свързват с паметта .

Паметта съдържа цялата информация и там се решава кое да си спомните и кое не, а също и как да навържете това, което паметта посредством вашето внимание ще реши да ви покаже.

Реално се оказва, че единственото, което човеците трябва да се научат да правят е да контролират, как вниманието им е насочено към спомените им. Песимистите, които имат много спомени на провали и неуспехи и са преживели разочорование неведнъж по естествен начин насочват вниманието си към негативните неща от живота и съответно само тях виждат. За тях чашата ще е наполовина празна, а хората, които са свикнали да търсят в паметта си и да си спомнят позитивните асоциации, те ще виждат чашата наполовина пълна.

А сега си представете възможно ли е да търсим и намерим истината, която всъщност е зависима от строго индивидуални разбирания на всеки човек.

Затова в бъдеще, когато искате да съдите някой за нещо, което на вас ви изглежда истина, първо обстойно проверете дали не се заблуждавате. Мога да ви кажа, че заблудата е в над 90 процента от съвременните социални контакти и разбирания…, а вие сами ще се досетите за много случаи, в които сте си мислили едно, а пък то се е оказвало съсем друго.

P.S. Между другото, ако тази двойственост на истината я нямаше, тогава нямаше

да има адвокати, защото именно те боравят с тази материя, която може да

променя вашите представи за истината.

About Author:

Остави твоя коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *