Потърси спешна психологическа помощ Паник бутон

info@azmoga.bg +359 894 889 997

Работно място

РАБОТНО МЯСТО

Къде работите?

Какво работите?

Харесвате ли това, което работите?

Искате ли да работите друго?

Колко часа ходите на работа?

Тези на пръв поглед обичайни и нормални въпроси крият в себе значим основополагащ фактор в човешкия живот, а именно ходенето на работа.

Откакто свят светува и сме проявили първите си признаци на разум, хората работят. Винаги са правили и извършвали някакви действия. В началото сме били ходещи ловци, после сме били каменоделци и земеделци. След това през всички векове човеците постоянно са се развивали докато работят. Към днешна дата ходенето на работа е основната дейност на всеки социален индивид. Тази основна дейност (ходенето на работа), освен че ви дава възможност да се препитавате има и още един много основополагащ за вашия живот аспект, който не е свързан с чисто материалния израз на ходенето на работа. В следващите редове, ще разгледаме как влияе ходенето на работа и вида на работата, която извършвате на вашия професионален и личен живот.

По-голямата част от будното си състояние хората прекарваме на работното си място. Обикновено ставаме сутрин между 7,00 и 8,00 ч. приготвяме се и излизаме да ходим на работа. Между 8,00 и 9,00 ч. ние сме на работното си място и прекарваме там между 8 и 10 часа дневно. Вечерно време се прибираме между 18,00 и 20,00 ч. прекарваме между 2 и 4 часа със семейството си и си лягаме. И на другия ден пак така. Оказва се, че времето през което сме будни е около 15 часа, 9 от които прекарваме на работното си място, 1 час прекарваме в пътуване и 4 часа сме със семейството си. Описах всичко това, за да ви е по-лесно да разберете важността на това как, къде и какво работите. До тук разбрахме,че прекарвате по-голямата част от времето си на работа. Работата е мястото, където пребиваваме най-дълго, съответно там ни се случват най- голямата част от житейските ни ситуации. Когато сме на работа контактуваме с много хора извън семейството ни. Там, където работим създаваме приятелства. Хората, с които работим се явяват фактор в нашия живот и влияят изключително много във всички аспекти на нашия социален и емоционален свят. Атмосферата на работното място също играе огромна роля в това, как ще се развивате и в коя социална група ще попаднете. Най-често хората се забавляват с колегите си, на работа се завързват и големи приятелства, и се създават и големи врагове. На работа можете да срещенете любовта или да раздели вашето семесйство. Работата ви може да ви докара инфаркт, но може и да ви носи наслада. Общо взето се оказва, че най-важното нещо в живота на човек е това, което работи.

Ще ви дам няколко нагледни примера за това как работата влияе на абсолютно всеки аспект на вашия живот. Да речем, че вие сте пощальон. Работата ви е да ходите пеша и да разнасяте писма. Да разгледаме подробно, как протича деня на пощальона. Сутрин той се среща със своите колеги пощальони, разменя няколко думи, взима си писмата и тръгва по улиците. Вечер се прибира в пощенската станция, оставя събраните писма, разменя няколко думи с колегите си и се прибира вкъщи. Да видим как точно това влияе на този пощальон. Социалните контакти на пощальона с колегите му са кратки и не особено задълбочени. Целият си ден той прекарва сам със себе си и изминава средно 10 км пеш. Какво можем да заключим за живота на нашия пощальон? Това, че ходи 10 км е добре за здравето му, но пък липсата на задълбочени социални контакти на работното място предразполага към беден емоционален живот, което пък от своя страна отнема възможността за изпитване на радости и удоволствия, което съответно влияе на писхиката на човекаа, а оттам и на цялото му съществуване. Сравнен например със социално-емоционалния живот на един мениджър в голяма компания, този на пощальона е лишен от предизвикателства и разнообразие. Мениджърът по цял ден контактува с различни хора, взима безброй решения и носи голяма отговорност, което както се досещате пряко влияе на него и хората около него, семейство или колеги. Носенето на отговорност и контактуването с толкова много хора неизбежно създава много стрес у практикувашия тази професия. Не е рядко такива отговорни работи превземат освен професионално, изцяло и личния живот на индивида, който влияе не само на здравословното състояние, но и на психическото. Както виждате в дадените примери всяка работа, която работите оформя и предопределя вашия житейски път. Пощальонът е самотник, но пък работата му предразполага добро здраве. Мениджърът е заобиколен от хора и предизвикателства, но стреса предразполага за влошеното му здраве. Подобни зависимости важат за всички професии и занимания. Но може би най-важното нещо, което определя вашата работа е социалната среда в която ще попаднете благодарение на нея. Ако работите крадец, вие се събирате с крадци, вашата социална среда е с крадци. Ако сте банкер, вие контактувате с хората от банковата сфера и вашата социална среда е там. Ако сте компютърен специалист, съответно ще контактувате с други компютърни специалисти, съответно ще попаднете в тяхната среда и ще живеете по техните правила. Работата ви моделира. Моделира цялото ви съществуване.

ВНИМАВАЙТЕ КАКВО РАБОТИТЕ!!!

Написаното по-горе цели да ви обърне внимание на важността на решението, каква кариера да изберете. Когато получите предложение за определенa работа, освен материалния интерес, обърнете много повече внимание на това, къде и с кого, ще работите. Помислете дали тази работа наистина ви доставя удоволствие или поне не ви дразни да я вършите. Помислете тази работа към коя социална група ще ви приобщи. Определете как тази работа ще вилияе на ежедневието ви, дали ще е напрегнато или спокойно, дали ще имате свободно време или не.

Решението с какво да се занимавате е най-важното в живота ви.

Допълнение

Метод за подбиране на работа.

Какво трябва да преценявате ,когато получите предложение за работа? Три са основните неща, за които трябва да внимавате. Най-първото от всичките е дали тази работа ви харесва и ви носи удволетворение. Може би най-важното нещо е да работите работата, която харесвате, да може да я вършите с удоволствие, да е във вашата компетенция. Това е най-важната преценка, защото ако работата, която вършите ви тежи и не ви харесва, това рефлектира мигновенно и мощно върху цялото ви съществуване и може да го превърне в ад, защото по цял ден на вас в продължение на 10 часа, ще ви е гадно. А докато ви е гадно, всички врати за вас са затворени. Второто нещо за което трябва да гледате, когато подбирате работа е в каква социална група ще попаднете започвайки работата. Помислете, това ли е вашата социална група? Комфортно ли бихте се чувствали в компания на хора практикуващи тази професия. И третото е къде физически се намира вашата месторабота, дали е близо до вашия дом или е далеч. От това колко е далеч работата ви зависи колко свободно време ще имате, защото ако пътувате по един час на отиване и по един час на връщане, това са 2 часа по-малко свободно време за вас. Това са нерви в задръствания и куп други дребни неприятности, които без проблем слагат стресов отпечатък на целия ви ден.

Помислете,ако работа която вършите в момента не отговоря на поне едно от тези три условия…то съответно веднага си потърсете друго занимание.Може да изглежда трудно да си намерите работа по ваш вкус, но ако се мотивирате да потърсите настойчиво и сте търпеливи, ще успеете.Постоянство и търпение.

Действайте!!!

About Author:

Остави твоя коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *