Потърси спешна психологическа помощ Паник бутон

info@azmoga.bg +359 894 889 997

Какво е самочувствие?

КАКВО Е САМОЧУВСТВИЕ?

Вие имате ли самочувствие?.

Хората, които имат самочувствие са хора, които в живота си много страдат.

Дали ще имаш ниско или високо самочувствие за себе си на пръв поглед изглежда, че има значение, но всъщност истината е, че при двете състояния, крайният резултат е един и същ – страдание.

Битува мнението, че хората с високо самочувствие за себе си са по-успешни, по-реализирани и т.н. За съжаление обаче това не е свъсем така. За да разберете защо, ще разгледаме по-подробно социално-емоционалното явление наречено самочувствие.

Самочувствието е лична оценка на психическото и физическото състояние, която имате,към определен момент.

Оценката се прави на база материални и емоционални успехи. Тази оценка си я даваме самите ние въз основа на получената обратна информация от заобикалящите ни среда и хора. Неприятното в случая е, че много често ние грешно изкривяваме, изопачаваме и разбираме тази информация . Това е така защото оценката ни зависи от нашата нагласа, как да възприемаме информацията, която ни заобикаля.

Човекът с ниско самочувствие през цялото време изкривява информацията получена от външния свят в такава позиция, че да затвърди неговите вярвания за собствената му ниска самооценка. Обратното е пък при хората с високо самочувствие. Те постоянно наблюдават и се пазят някой да не им го накърни, някой да не ги унижи, някой да не ги накара да се почувстват по-малоценни отколкото си се представят. Това води до страдание, не по-малко, отколкото при хората с ниско самочувствие. Но за да бъдем честни има една малка, но съществена разлика между хората с високо и хората с ниско самочувствие. На първите може от време на време някой да има натрива носа, но поне са хора, които не са се отказали да се борят за своето право да бъдат щастливи. Докато хората с ниско самочувствие, са хората които са се предали, хора, които се опитват да се скрият зад оправданията на ниското самочувствие, защото ги е страх да поемат живота си в собствените си ръце, а това неизбежно води до страдание.

В крайна сметка се получава така, че да имаш самочувствие било то високо или ниско не е хубаво. Проблемът при самочувствието е, че то е инструмент за оценка, т.е. инструмент за разделение между човеците, който се е превърнал в оръжие в социалната им битка за значимост. Най-големите войни и проблеми в света и в нашата човешка история са се случвали заради накърнено самочувствие – гордост. Самочувстивето прави възможна обидата тъй като тя е инструмент срещу него.А обидата носи страдание и негативни емоции. При хората с ниско самочувствие, то играе ролята на воденичен камък отнемащ силата и надеждата на човек и превръщащ живота в безкрайна мъка и тежест под дебелата сянка на ниското самочувствие. Ще си кажете: „Е какво да правим? Нито е хубаво да имаш високо самочувствие, нито е хубаво да имаш ниско.” решението е в промяна в разбирането и смисъла на самочувствието.

Да се превърне от елемент, който ви носи страдание към елемент, който ви носи вътрешна сила.

Това става като замените самочувствието със себепознание. Вместо да се чудите, как ви оценяват другите и да правите така, че да им се харесате. Сeднете и си направете самостоятелен анализ на добрите и лошите страни и сами ще видите като напишете в графа „Добри” и в графа „Лоши качества” какъв човек сте всъщност. Така автоматично се освобождавате от тежестта на оценката на другите, защото вие сами сте се потрудили да се опознаете и това знание ви дава вътрешна сила и защита от накърняване на вашата личност. Няма как да бъде поставено под съмнение вашето себеусещане от някого, щом самите вие знаете кой сте всъщност. Едновременно хвърляте и воденичния камък и накърнената гордост и освобождавате място за повече удовлетворение за вас.

About Author:

Остави твоя коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *