Потърси спешна психологическа помощ Паник бутон

info@azmoga.bg +359 894 889 997

Какво представлява емоцията?

КАКВО Е ЕМОЦИЯ

Човеците са емоционални същества. Да изпитваме емоции е основна наша характеристика. Живеем животите си в постоянен стремеж към постигане и изпитване на многообразни емоционални състояния. Емоциите влияят в най-голяма степен във всички сфери от ежедневието ни.

А какво знаете за емоциите?

ВЪВЕДЕНИЕ В СВЕТА НА ЕМОЦИИТЕ

Емоциите са чувства, които се изпитват от съзнанието.

Емоциите са чувства, които изпитва гласа във вас. Гласът, с който си говорите на ум. Гласът, с който мислите. Гласът, (т.е. Вие),който постоянно си говори сам и се възползва от паметта си (натрупаните знания), за да си отговаря на въпроси и задачи, който му поставя ежедневието. Но как, Вие (гласът) да изберете как да реагирате, как да дадете външен израз на желанията си, как да вървите в желаната посока ,как да се предпазите от неразбирателства и негативни ситуации.

Това са разнообразни предизвикателства пред нас за които на пръв поглед няма ориентир или формула, която да ни учи как да постъпваме правилно и какви избори да взимаме. Но природата и еволюцията са се погрижили за нас и са ни дали мощен инструмент за ориентиране в многообразието от възможности.

Това са емоциите

Емоциите служат за ориентир, как да взимате решение и как да постъпвате в живота си.

Нека първо да разберем каква е структурата на емоциите и каква е тяхната същност.

Чувствата биват физически и душевни. Физическо чувство например е да си ударите пръста и да усетите чувство на болка, което ви сигнализира и ви кара да вземете поредица от избори, с които да облекчите чувството на болка, а душевно чувство е например тъгата по някого или нещо, копнеж по отминали години, радост от постигнат успех и т.н.. Това пак са чувства, но го изпитваме по друг начин … гласът в нас ги изпитва.

Емоциите са чувствата, които изпитва нашата вътрешна личност, нашето вътрешно лице.

Емоциите са тези които влияят в най-голяма степен в живота ни. Емоциите са тези, които ни казват, ( ако се вслушваме в тях ), какви решения да взимаме и какъв избор да направим. Емоциите са нашия пътеводител в богатството от възможности и са тези, които едновременно пряко контактуват с нашата интуиция и с нашия минал опит и познание. Замислете се,. винаги, когато мислите за нещо или за някого, във вас всеки път тези мисли са съпроводени от емоционални усещания. Било то на радост, досада, любовен копнеж, предателство, неприязън, завист и т.н. емоции от ежедневието ни.

По този начин, свързаните мисли и емоции заедно ви дават информация и доводи за правене на избори във всички житейски ситуации. Например, въпреки че будилника ви с безмилостния си звук ви е сигнализирал че трябва да ставате, за да отидете на поредния тежък ден в службата вие взимате решение, (анализирайки и изпитвайки поредица от мисли и емоции), че заслужавате още 5 минути блаженство преди да се впуснете в предизвикателствата на деня.Тези мисли и емоции и взетото от вас решение 9 да си (поспите) създават вероятността да закъснеете. Закъснявайки за работа от своя страна ще доведе, до още поредици от действия и емоции (бързане нервност и тн.). Така емоциите, които са неразривно свързани с вашите мисли, влияят във всяка една секунда и постоянно в живота ви.

За съжаление в момента хората знаят много малко за емоциите си и за тяхната роля. В голяма степен не разбираме добре емоциите си и се ръководим от погрешни представи за значението им. Също много се затрудняваме да им даваме външен израз. Не знаем как да го правим и правим погрешни избори, и даваме погрешни сигнали които будят в нас и в другите около нас емоции от негативен характер и това предизвиква поредица от още такива негативни ситуации.

Най-често се греши в отношението към информацията, която носят емоциите. Те са в пряк контакт с интуицията и ни помагат и напътстват да създаваме възможности за радост и удовлетворение. Правилното разчитане и доброто познаване на емоциите ни дават властта да управляваме реалността. Постоянно ни подсказват как да постъпваме и същевременно могат да се превърнат в наши врагове, ако не ги използваме правилно.

Емоциите са онзи виртуален преводач и GPS, който ни помага да се ориентираме и движим по картата на живота.

За автора:

Остави твоя коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *